Berdien

omdat het ook anders kan

‘Omdat het ook anders kan’ Dat is echt mijn lijfspreuk met dit werk als uitvaartbegeleider. Zelf heb ik op jonge leeftijd, ik was toen 18 jaar, geleerd dat dood en afscheid nemen bij het leven hoort, maar dat de manier waarop een afscheid vorm gegeven wordt zeer belangrijk is hoe je op het afscheid terug kijkt. Met rust en aandacht geef ik ruimte voor persoonlijke wensen en probeer ik om onzichtbaar, zichtbaar te zijn. Ik weet wanneer ik een stapje naar voren moet doen om mijn kennis toe te passen, maar ook wanneer ik een stapje naar achter moet doen wanneer het moment daarom vraagt. Ik ben er, maar niet zichtbaar.

Ik moedig naasten aan om zelf een actieve rol te spelen. Mensen kunnen meer dan ze misschien in eerste instantie denken. Zo was er een man die aangaf tijdens de uitvaart van zijn vrouw niet te willen spreken. “Ik kan dat niet”, zo zei hij hopeloos. Toen heb ik de helpende hand geboden door samen met hem stap voor stap daartoe te komen. Hij schreef eerst op wat hij nog graag wilde zeggen. En dat las hij aan mij voor en aan anderen. Vervolgens groeide zijn vertrouwen. Hij sprak zelf op de uitvaart en kijkt daar nog steeds met een goed gevoel op terug.

Sinds oktober 2016 ben ik werkzaam als zelfstandig uitvaartbegeleider. Als uitvaartbegeleider ben ik verantwoordelijk voor de organisatie, begeleiding en uitvoering van de uitvaart. Ik doe dit vanuit mijn eigen onderneming, want dat geeft me de vrijheid om mijn diensten in te zetten op een manier die bij mij past; persoonlijk en met veel zorg en aandacht. Modern en eigentijds waar mogelijk en met een groot respect voor bestaande tradities. Een uitvaartbegeleider als een gewoon mens, die oprecht en toegewijd samen met jou, stap voor stap, invulling wil geven aan een uniek afscheid. Ik woon in Oirschot, ben getrouwd met Andre, trotse moeder van Eline, Kim en Max en baasje van onze Newfoundlander Diesel.

Er is altijd verdriet als iemand er niet meer is. Het omzetten in een mooi en passend afscheid vind ik heel mooi aan mijn beroep. Als mensen zeggen: “Berdien, het is gelopen, zoals wij het wilden”, dan doet mij dat enorm veel goed.

Sinds oktober 2016 ben ik werkzaam als zelfstanding uitvaartbegeleider. Een eigen onderneming geeft me de vrijheid om mijn diensten in te zetten op een manier die bij me past; persoonlijk en met veel zorg en aandacht. Modern en eigentijds waar mogelijk en met een groot respect voor bestaande tradities. Een uitvaartbegeleider als een gewoon mens, die oprecht en toegewijd samen met jou, stap voor stap, invulling wil geven aan een uniek afscheid.

Ik woon in Oirschot en ben getrouwd met Andre, trotse moeder van Eline, Kim en Max, baasje van onze Newfoundlander Diesel.

Op jonge leeftijd, ik was toen 18 jaar jong, leerde ik dat dood en afscheid nemen bij het leven hoort. Ook ik heb het een en ander in mijn rugzak en dit heeft mij gevormd tot wie ik nu ben en waarom ik Berdien Uitvaartbegeleiding gestart ben. Belangrijk vind ik om uit te dragen dat er tegenwoordig steeds meer mag en kan. Hierover spar ik regelmatig met collega’s, volgen wij opleidingen en trainingsdagen. Ik heb een netwerk van collega’s om mij heen

In principe ben ik uitvaartbegeleider. Ik bied de organisatie, begeleiding en uitvoering van de uitvaart. Samen met de nabestaanden kan ik de teksten maken, maar ik moedig ook de naasten aan om zelf een actieve rol te spelen.

Naast uitvaartbegeleiding ben ik ook beschikbaar om (alleen) als woorddienstbegeleider of ritueelbegeleider een afscheidsbijeenkomst vorm te geven. Ik geef dan inhoudelijke ondersteuning bij het afscheid of de uitvaart.

“Met rust, aandacht geef ik ruimte voor persoonlijke wensen en probeer ik om onzichtbaar, zichtbaar te zijn. Weten wanneer ik een stapje naar voren moet doen om mijn kennis toe te passen, maar ook wanneer ik een stapje naar achter moet doen wanneer het moment daarom vraagt.”

“Met liefde voor het leven in plaats van de zwaarte van het overlijden.”

een uitvaart is geen dag uit het leven,
maar een heel leven in een dag

Berdien

Vraag hier je gratis wensenboekje aan

Mijn laatste wensenboekje.

Van alle dingen in het leven is er één ding zeker: het leven is eindig. Of je nu veel of weinig met de dood bezig bent, soms is het fijn om alvast over sommige dingen na te denken. Om te lezen over hoe het werkt wanneer je er niet meer bent. Waar je geliefden straks over na moeten denken en waar je ze misschien kan bij helpen. Zodat jij én jouw geliefden een afscheid krijgen dat past bij wie je bent.

Werkverleden

Werken in de uitvaartbranche is een keuze die niet alle mensen begrijpen. Toch vind ik het de meest mooie en dankbare baan die ik me kan voorstellen.

Tijdens mijn werk in de gezondheidszorg als ziekenverzorgende merkte ik hoe fijn ik het vond om zorg aan huis te kunnen bieden. Ik heb toen veel mensen mogen bijstaan in hun laatste levensfase. Hier leerde ik te luisteren naar niet gesproken woorden en de wensen aan te voelen. 

Na het plotselinge overlijden van mijn moeder kreeg ik de behoefte om me meer te gaan verdiepen in de uitvaartwereld en mensen bij te mogen staan bij het invullen van een persoonlijke uitvaart. Het is een vak waarbij ik mijn kwaliteiten, kennis en werkervaring iedere dag kan toepassen.

Het bijstaan van mensen in een moeilijke periode doe ik graag en met liefde. Als ik iemand kan helpen met afscheid nemen dan weet ik dat dit helpt met het verlies verwerken. Met rust, aandacht en een vleugje humor probeer ik om onzichtbaar, zichtbaar te zijn. Ik weet wanneer ik een stapje naar voren moet doen om mijn kennis toe te passen, maar ook wanneer ik een stapje naar achteren moet doen wanneer het moment daar om vraagt. Het is erg persoonlijk werk wat ik met veel plezier doe.