Search
Close this search box.

Berdien

Omdat het ook anders kan

‘Omdat het ook anders kan’ Dat is echt mijn lijfspreuk met dit werk als uitvaartbegeleider. Zelf heb ik op jonge leeftijd, ik was toen 18 jaar, geleerd dat dood en afscheid nemen bij het leven hoort, maar dat de manier waarop een afscheid vorm gegeven wordt zeer belangrijk is hoe je op het afscheid terug kijkt. Met rust en aandacht geef ik ruimte voor persoonlijke wensen en probeer ik om onzichtbaar, zichtbaar te zijn. Ik weet wanneer ik een stapje naar voren moet doen om mijn kennis toe te passen, maar ook wanneer ik een stapje naar achter moet doen wanneer het moment daarom vraagt. Ik ben er, maar niet zichtbaar.

Ik moedig naasten aan om zelf een actieve rol te spelen. Mensen kunnen meer dan ze misschien in eerste instantie denken. Zo was er een man die aangaf tijdens de uitvaart van zijn vrouw niet te willen spreken. “Ik kan dat niet”, zo zei hij hopeloos. Toen heb ik de helpende hand geboden door samen met hem stap voor stap daartoe te komen. Hij schreef eerst op wat hij nog graag wilde zeggen. En dat las hij aan mij voor en aan anderen. Vervolgens groeide zijn vertrouwen. Hij sprak zelf op de uitvaart en kijkt daar nog steeds met een goed gevoel op terug.

“Met rust, aandacht geef ik ruimte voor persoonlijke wensen en probeer ik om onzichtbaar, zichtbaar te zijn. Weten wanneer ik een stapje naar voren moet doen om mijn kennis toe te passen, maar ook wanneer ik een stapje naar achter moet doen wanneer het moment daarom vraagt.”

vraag hier je gratis wensenboekje

Van alle dingen in het leven is er één ding zeker: het leven is eindig. Of je nu veel of weinig met de dood bezig bent, soms is het fijn om alvast over sommige dingen na te denken. Om te lezen over hoe het werkt wanneer je er niet meer bent. Waar je geliefden straks over na moeten denken en waar je ze misschien kan bij helpen. Zodat jij én jouw geliefden een afscheid krijgen dat past bij wie je bent.