Search
Close this search box.

Werkwijze en Kosten

Onze werkwijze

Wanneer je mij belt in verband met een overleden dierbare, kan ik op zeer korte termijn langskomen. Tijdens deze (vaak eerste) ontmoeting bespreken we de meest urgente zaken. Na het bespreken van de uitvaart ontvang je binnen een dag een beraming van de kosten. Hieronder lees je hoe deze zijn opgebouwd.

In principe begeleid ik het gehele proces maar indien gewenst ben ik ook beschikbaar om (alleen) als woorddienstbegeleider of ritueelbegeleider een afscheidsbijeenkomst vorm te geven. Ik geef dan inhoudelijke ondersteuning bij het afscheid of de uitvaart. 

Wil je voorafgaand aan het overlijden kennismaken? Ik kom graag langs. Lees hier meer over op de pagina ‘Gesprek bij het leven’.

Na de laatste verzorging ga ik van start met de eerste regelingen voor het afscheid. De opvolgende dagen hebben we nauw contact om alles goed voor te bereiden voor de uitvaart. Alles gaat stap voor stap en met ruimte voor verwerking.

Mensen in rouw zijn kwetsbaar en hierom vind ik het belangrijk dat ik goed onafhankelijk advies kan geven. Transparantie is belangrijk, juist in een hectische periode. Soms kan het goed zijn om te weten dat diverse kosten voorkomen kunnen worden door alternatieven te kiezen. Ik heb geen enkel belang in de keuze die je maakt, mijn enige belang is dat de juiste keuze wordt gemaakt voor de overledene en de nabestaanden.

Een persoonlijke uitvaart

Een persoonlijke uitvaart met een viering voor wie die persoon was; dat is mijn drijfveer. Mijn missie is om iedereen te voorzien van eerlijke informatie over de uitvaartbranche. Ik vind het belangrijk om te vertellen wat er allemaal mogelijk is zodat er bewust en beter gekozen kan worden. Hierbij hoort ook een helder overzicht van de kosten vooraf, zodat je vooral bezig kunt zijn met het afscheid en niet met eventuele onvoorziene kosten. 

Wat moet ik doen?

Direct na het overlijden mag er door de nabestaanden tijd worden genomen om even stil te staan bij het definitieve afscheid. Misschien wordt er naaste familie op de hoogte gebracht of is er simpelweg een mooi moment van samenzijn voor de dokter gebeld wordt. Dat is allemaal goed. Wanneer het goed voelt, kan de huisarts en de uitvaartbegeleider gebeld worden. De keuze van de uitvaartbegeleider staat altijd vrij, ongeacht je verzekering.

 

Neem contact op met Berdien

De volgende stap is het op de hoogte stellen van de uitvaartbegeleider. Ik ben dag en nacht bereikbaar en kom kort na het belletje langs. Het is prettig als een en ander klaarligt zoals papieren van de arts, een paspoort of identiteitsbewijs van de overledene en de verzekeringspolis van de uitvaartverzekering. De keuze van de uitvaartbegeleider staat altijd vrij, ongeacht je verzekering.

ieder mens is uniek
elk afscheid bijzonder

Uitvaartverzekering

Er zijn twee typen uitvaartverzekering die je kunt afsluiten: een kapitaalverzekering en een natura verzekering.

Een kapitaalverzekering zegt het eigenlijk al: bij deze verzekering verzeker je een bepaald bedrag dat wordt uitgekeerd aan de nabestaanden bij overlijden. Of in overleg direct wordt uitgekeerd aan de uitvaartondernemer. Het is besteedbaar naar wens, dus vrij in te vullen. Je uitvaart mag altíjd geregeld worden naar vrije keus, de verzekeringsmaatschappij mag hierin niets verplichten.

​Een natura uitvaartverzekering wil zeggen dat je een pakket diensten verzekert. Als de uitvaart wordt uitgevoerd door of in opdracht van de verzekeraar, dan worden alléén deze diensten vergoed. Wat er precies vergoed wordt, staat op het polisblad. Wanneer je in dit geval afwijkt van het ‘standaardpakket’ of wensen hebt die niet in het pakket zijn verzekerd, denk bijvoorbeeld aan een rouwadvertentie of een andere kist, worden die kosten afzonderlijk doorberekend. Wanneer je mijn diensten afneemt help ik je ook met de afwikkeling van de uitvaartverzekering, ongeacht welke variant.

Wist je dat

Je bent vrij om te kiezen door wie je de uitvaart wilt laten verzorgen, ongeacht of, waar en hoe je verzekert bent.

Leg het vast in je wensenboekje

Kosten

Ieder mens is uniek en een uitvaart daarmee ook. Ik werk altijd vanuit persoonlijk contact en aandacht voor de overledene en nabestaanden. Iedere uitvaart is een individueel traject waarin we samen zoeken naar een passend en waardig afscheid. De uiteindelijke kosten zijn dan logischerwijs  ook sterk afhankelijk van de wensen van de uitvaart.

Na het bespreken van de uitvaart ontvang je binnen 24 uur een kostenberaming van me. Kortweg reken ik een vast tarief voor de begeleiding en organisatie van de uitvaart, de zogeheten fee. Alle overige diensten en producten worden zonder extra kosten doorberekend.

Ongeveer 2 tot 3 weken na de uitvaart ontvang je de verzamelfactuur van alle kosten overzichtelijk op een rij. De factuur is opgedeeld in twee delen:

In mijn begeleidingstarief is inbegrepen:

 • Ik ben dag en nacht voor jullie bereikbaar
 • Het samen organiseren en plannen van de uitvaart
 • Het opstellen van de rouwkaart en/of familiebericht indien gewenst
 • Begeleiding op de dag van uitvaart
 • Onderhoud van het contact met derden
 • Het verzorgen van alle wettelijke formaliteiten, zoals aangifte overlijden en het verlof voor cremeren / begraven
 • Eventueel contact met de verzekeringsmaatschappij en afwikkeling hiervan
 • Indien nodig: dagelijks controle van de opbaring
 • Alle reiskosten binnen een straal van 50 km

Met welke kosten moet je rekening houden

 • Verzorging en opbaring
 • Kist, mand of wade
 • Rouwkaart en / of familiebericht
 • Crematie – of begraafkosten
 • Locatiehuur
 • Catering
 • Bloemen
 • Vervoer
 • Akte van overlijden
 • Kosten asbestemming
 • Overige kosten zoals bijvoorbeeld fotograaf

Wil je weten wat een uitvaart op basis van jouw wensen kost? Ik kom graag eens langs om de wensen en mogelijkheden door te nemen.

Het team

Het afscheid wordt door mij geregeld: ik ben het vaste aanspreekpunt. Hier kies ik uitdrukkelijk voor, omdat ik veel waarde hecht aan laagdrempelig, persoonlijk contact en op deze manier de kans verklein op miscommunicaties. Wel heb ik een team van professionals om mij heen verzameld die mij helpen waar het nodig is, denk aan drukwerk of de laatste verzorging. Met dit team zal ik je in de week van het afscheid zo goed mogelijk ontzorgen.

Ik ben dag en nacht bereikbaar op 06-424 808 26. Mijn werkgebied is omgeving Oirschot, Best, Moergestel, Haghorst, Diessen, Hilvarenbeek, Tilburg, Oost-West-Middelbeers, de Kempen, Vught, Reusel, Bladel, Veldhoven en Den Bosch. Wil je eerst contact met me opnemen om een gesprek in te plannen?