De urn geeft betekenis

De urn geeft betekenis

De wereld van de uitvaart is groot, veelomvattend en verrassend. Alleen al het verwerken of bewaren van de as geeft een legio aan mogelijkheden. Zo bewaar je de as van een dierbare overledene bijvoorbeeld in een urn, verwerk je het in een sieraad of wordt de as uitgestrooid. In deze blog schijnen we het licht op de urn. Want de urn is veel meer dan een bewaardoosje voor de as van een naaste. De urn geeft betekenis en houvast aan de nabestaande.

De urn, uniek als de persoon zelf

Het woord ‘urn’ komt waarschijnlijk van het Latijnse woord ‘urna’ dat weer een afgeleide is van het werkwoord ‘urere’. Dat laatste betekent verbranden. Heel vroeger werd de as na een crematie bewaard een mooie versierde pot die gebruikt werd in de keuken. Tegenwoordig is het gebruikelijker om speciale urnen hiervoor in te zetten. Een urn in de lievelingskleur van de overledene of juist in jouw eigen favoriete vorm of kleur. Materialen als glas, keramiek, bamboe, porselein en hout. Een beeld, ingelijst of een biologisch object. Veel is mogelijk, maar het kan nog veel persoonlijker.

Byelove geeft de urn een nieuwe dimensie

Omdat Berdien Uitvaartbegeleiding altijd gaat voor het meest persoonlijke afscheid, geldt dat ook voor ná de uitvaart. Wat te denken van een as-service? Nabestaanden hoeven niet zelf de as op te halen, maar dat wordt gedaan door het team van Berdien. Zij brengen de as veilig bij je thuis. Ook adviseert Berdien Uitvaartbegeleiding over de wijze van het bewaren of verdelen van de as.

Eigen ervaring van Berdien

Omdat Berdien zelf ook de nodige persoonlijke ervaring heeft met het nemen van afscheid en het verwerken van as, deelt zij graag de uitkomst van haar zoektocht naar een urn. Berdien geeft een soort van ‘bewaaradvies’.
Bij Byelove vond Berdien precies wat ze zocht. Een bescheiden beeldje onder een stolp. Persoonlijk, mooi, helemaal in de sfeer die past bij de band tussen de overledene en Berdien zelf. Maar ook uniek en creatief.
Omdat Berdien zo gecharmeerd is van het aanbod van Byelove, biedt ze haar families de artikelen ook direct aan. Dit betekent dat families die begeleid worden door Berdien, via haar de artikelen van Byelove kunnen verkrijgen.