Opa is overleden, vertellen we dit aan oma?

Opa is overleden, vertellen we dit aan oma?

Laten we oma afscheid nemen?
Nemen we oma mee naar de uitvaart?
Bestaat er zoiets als dementievriendelijke uitvaartzorg?

Het zijn een aantal vragen die families steeds vaker aan ons stellen. Wij zochten en vonden antwoorden. Onze conclusie: er zijn veel goede redenen om oma toch bij de uitvaart te betrekken. Het buiten sluiten van een nabestaande kan voelen als een dubbel verdriet.

Hoe en in welke vorm kunnen wij een nabestaande met dementie persoonlijk afscheid laten nemen en onbelemmerd aan de uitvaartbijeenkomst laten deelnemen? Luisterend naar de wensen en zorgen van familieleden en zoekend naar mogelijkheden.

Dementievriendelijke uitvaartzorg

Wij willen dat het steeds vanzelfsprekender zal worden om een nabestaande met dementie te betrekken bij afscheid en de uitvaart. Daarom zetten wij ons hiervoor in en heeft Berdien een training gevolgd voor Dementievriendelijke uitvaartverzorger. Hiermee helpt zij onnodig verdriet voorkomen en draagt zo een steentje bij aan de acceptatie van deze ziekte.

Berdien van Berdien Uitvaartbegeleiding is trots omdat zij officieel als dementievriendelijke uitvaartverzorger is gecertificeerd en daarmee een bijdrage kan leveren aan de acceptatie van deze ziekte. Alzheimer Nederland heeft deze inzet bekroond met het vignet “Samen Dementievriendelijk”.
Wij staan klaar om families hierin te begeleiden en te ondersteunen waar wij kunnen.

Dementievriendelijke uitvaartzorg is voortgekomen uit 5 jaar pionierswerk,
Alzheimer Nederland heeft de methode bekroon met “Samen dementievriendelijk”.
In Noord-Brabant alleen al leven op dit moment 39.000 mensen met dementie. In 2020 zullen er dat naar verwachting 47.000 zijn, in 2025 – 55.000 en in 2030 – 65.000 (bron Alzheimer Nederland). Dementie is een verzamelnaam voor ruim 50 ziektes. Deze ziekte tast de hersenen aan en zorgen voor een geleidelijke achteruitgang van iemands geestelijke gezondheid.
https://www.alzheimer-nederland.nl/dementie/soorten-vormen
Hierdoor zal er steeds vaker een afscheid/uitvaart zijn waar een nabestaande met dementie bij betrokken is.
Familieleden, vrienden en verzorgers hebben zelden ervaring met deze situatie.
Een uitvaartverzorger met de juiste kennis kan een groot verschil maken. Voor de mens met dementie, voor de familie en voor de verzorgers. Want … vertellen we oma dat opa dood is?

 

Berdien Uitvaartbegeleiding

Contact

Ik wil graag het uitvaartwensen boekje ontvangen

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Custom_HTML”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Custom_HTML”][/siteorigin_widget]