Search
Close this search box.

Wat te doen met as na een crematie?

Wat te doen met as na een crematie?

De eerste maand na de crematie bewaart het crematorium de as van de overledene as in een speciaal daarvoor bestemde ruimte. Deze ruimte is niet toegankelijk voor onbevoegden. Pas ná vier weken (in veel gevallen zelfs zes) ophalen bij het crematorium. Maar die as, wat kun en mag je er mee?

Verplichte wachttijd voor as

De wachttijd voor het ophalen van de as is wettelijk bepaald. De tijd is ingesteld om nabestaanden het eens te laten worden over de bestemming van de as, om inspiratie op te doen of het testament te checken. Stel dat de overledene iets in het testament heeft opgenomen over het verwerken van de as en de nabestaanden hebben ten tijde van het bespreken van het testament de as al uitgestrooid? Dat zou zeker een nare bijsmaak geven.
Ook kan het zijn dat nabestaanden niet direct eensgezind zijn over het verdelen, verwerken of uitstrooien van de as. Dan is de bedenktijd een mooie periode om het eens te worden of een asverdeling af te spreken. Hierin kan de uitvaartbegeleider ook een belangrijke rol vervullen.

Wat mag/kan er allemaal met de as?

Je ontvangt de as van het crematorium in een zogeheten asbus. Dit is een metalen of kunststof bus waar de as van de overledene en een identiteitssteentje in zitten. Vanaf dat moment ben jij eigenaar van de as. Maar wat ga je doen met de as? Wat mag en kan er allemaal?

Eigen urn

De as kan worden overgeheveld naar een urn die je zelf hebt gekozen. De as kan ook verdeeld worden over meerdere urnen, zodat alle dierbaren een beetje as thuis kunnen hebben. Wist je dat er tegenwoordig heel moderne urnen verkrijgbaar zijn? Bekijk onze inspiratieblog over urnen.

Bijzetten of plaatsen op een begraafplaats

Een asbus of urn mag ook worden bijgezet in een bestaand graf of op een daarvoor bestemde plek op een begraafplaats. Op deze manier kan de overledene bezocht worden op een begraafplaats.

Uitstrooien

As mag worden uitgestrooid. Voor het uitstrooien op een privéterrein dient natuurlijk toestemming van de grondeigenaar verkregen te worden. Uitstrooien op gemeentelijke grond, mag in principe altijd, tenminste als een APV (Algemene Plaatselijke Verordening) dit niet verbiedt. Check dit altijd vooraf bij de gemeente.

Verwerken in sieraden of beelden

Om een dierbaar persoon een permanente en bijzondere plek te geven, kan de as ook verwerkt worden in bijvoorbeeld sieraden of beelden. Veel juweliers en kunstenaars kunnen je hierbij helpen.

Tatoeage met crematie-as

Soms willen nabestaanden de overledene zo dicht mogelijk bij zich houden. Een tattoo waar de as van de overledene in verwerkt is, klinkt dan heel intiem. In Nederland is het echter verboden om te tatoeëren met as. Eenvoudigweg omdat het niet steriel is. Ook als er gebruik gemaakt wordt van speciale technieken die het wel steriel zouden maken, wordt het gebruik van as in een tatoeage ernstig afgeraden. De kans op ontstekingen is erg groot. Kies liever voor een sieraad dat je op je lichaam draagt.

Asbusservice inbegrepen

Wist je dat Berdien Uitvaartbegeleiding ook asbusservice heeft? Dit betekent dat je niet zelf de asbus hoeft op te halen bij het crematorium, maar dat iemand uit het team van Berdien dat voor je doet. Natuurlijk leveren we de as op afspraak bij jou thuis. Op deze manier maken we er een respectvol en intiem moment van samen. Neem contact op om een afspraak te maken.

Contact met Berdien Uitvaartbegeleiding

Mocht je interesse hebben in een preventief adviesgesprek, neem dan contact op met Berdien Uitvaartbegeleiding. Ook kun je een wensenboekje gratis aanvragen of ophalen bij ’t Bint aan de Markt in Oirschot of in de familiekamer ’n Laatste Groet van Berdien Uitvaartbegeleiding aan de Harnasweg in Oirschot. Door het invullen van dit wensenboekje word je aangezet tot het nadenken over je afscheid en mis je geen enkel onderwerp. Tevens kun je het boekje zelf bewaren, zodat je nabestaanden het wensenboekje maar open hoeven te slaan als het zover is.