Kies je eigen kist! Van zelf getimmerd tot biologisch afbreekbaar

Kies je eigen kist

Bij een uitvaart hoort een grafkist, tenminste dat was vroeger zo. Tegenwoordig zijn er legio manieren om een overledene respectvol en mooi op te baren. Kies jij voor traditioneel, een tikje excentriek, vooral duurzaam of juist financieel aantrekkelijk?
Vlak na het melden van een overlijden wordt de vraag gesteld hoe, waar en waarin iemand opgebaard en te ruste wordt gelegd. Goed om te weten wat hierin de opties zijn. Want tegenwoordig kan er veel meer dan je denkt.

De uitvaartkist met al zijn opties

Een traditionele uitvaartkist is een hele mooie en veilige manier om iemand te bergraven of te cremeren. Je weet zeker dat aan de eisen wordt voldaan en dat de overledene op een respectvolle wijze wordt tentoongesteld. De kist zegt echter weinig over de persoon die erin ligt. Misschien is de keuze voor een andere kleur al voldoende om het persoonlijker te maken. Maar wellicht dat de kist beschilderd kan worden door die creatieve tante of door de (klein)kinderen? Dat is gelijk een stuk bepalender voor de uitstraling. Zo krijgt het nèt die persoonlijke twist die misschien zo wenselijk is.

Een grafkist van eigen makelij

Heb je een handig familielid of is de buurman vroeger timmerman geweest? Zou het niet bijzonder zijn om tijdens de afscheidsdienst in een eigen gemaakte grafkist te liggen? Voor de bouwers een mooie manier van rouwverwerking en een fysieke bijdrage aan het afscheid. Voor de overledene een prachtige presentatie tijdens het afscheid. De uitvaartbegeleider weet precies wat de eisen en mogelijkheden hierin zijn.

Ook de uitvaartbranche verduurzaamt

De hele wereld schreeuwt om een betere omgang met het milieu, ook de uitvaartbranche gaat hierin mee. Steeds vaker wordt gekozen voor natuurvriendelijkere alternatieven als vervanging van de traditionele uitvaartkist.

Ecologisch, biologisch en puur

Ecologische grafkisten zijn niet meer weg te denken uit het aanbod. 100% biologisch afbreekbaar en gemaakt van gerecyclede materialen. Ook rieten en kartonnen grafmanden zijn gemaakt van natuurlijk materiaal en bevatten geen bevestigingsmaterialen, waardoor het puur is. De doek die binnenin de mand ligt is van ongebleekt katoen, ook afbreekbaar door de natuur.

Natuurlijker wordt het niet

100% afbreekbaar betekent niet dat het materiaal snél afbreekt, enkel dat het uiteindelijk door de natuur zelf wordt opgeruimd en dat het geen schade geeft aan het milieu. Inmiddels zijn er grafkisten op de markt die gemaakt zijn van paddenstoelen. Stevig als hout, volledig biologisch. Deze kist breekt in ongeveer 45 dagen op geheel natuurlijke wijze af én verrijkt de grond. Veel milieubewuster wordt het niet…

Schakel hulp in bij het maken van je keuze en leg je leuze vast

Berdien Uitvaartbegeleiding biedt de mogelijkheid om in een gesprek bij leven jouw eigen wensen vast te leggen, ook de soort uitvaartkist. Een wensenboekje is gratis aan te vragen, hierin kun je je wensen vastleggen en het helpt om na te denken over jouw afscheid. Neem eens contact op om alle mogelijkheden door te spreken.

Contact met Berdien Uitvaartbegeleiding

Mocht je interesse hebben in een preventief adviesgesprek, neem dan contact op met Berdien Uitvaartbegeleiding. Ook kun je een wensenboekje gratis aanvragen of ophalen bij ’t Bint aan de Markt in Oirschot of in de familiekamer ’n Laatste Groet van Berdien Uitvaartbegeleiding aan de Harnasweg in Oirschot. Door het invullen van dit wensenboekje word je aangezet tot het nadenken over je afscheid en mis je geen enkel onderwerp. Tevens kun je het boekje zelf bewaren, zodat je nabestaanden het wensenboekje maar open hoeven te slaan als het zover is.