Preventief adviesgesprek

Je eigen uitvaart plannen:
fijn voor jezelf én voor je naasten

Veel van onze life-events bereiden we tot in de puntjes voor. Een zwangerschap wordt meestal vooraf gepland en de weg naar de geboorte is heel bewust. Een huwelijk vergt veel voorbereiding, een jaar tot aan de daadwerkelijke trouwdatum is niks. Zelfs een verjaardag of ander feest vieren we pas als we zeker weten dat we de juiste locatie en invulling hebben staan.
Waarom denken we dan niet na over de invulling van ons definitieve afscheid? Dat het leven eindig is, weten we namelijk allemaal. Een uitvaart is onvermijdelijk…

Vooraf stilstaan bij jouw afscheid

Misschien heb je zelf ooit de organisatie van een uitvaart van heel dichtbij meegemaakt. Kun je je herinneren welke vragen werden gesteld door de uitvaartbegeleiding? Wanneer je geen ervaring hebt met een afscheid, kun je je dan voorstellen wat de aard van de vragen zal zijn? Begraven of cremeren, locatie van de dienst en ter aarde stelling, welke kleding gaat de overledene dragen, gebruik je een wade of een kist, en wat voor een? Bloemen, muziek, gasten, samenzijn voor of na het afscheid. Wat wordt er geserveerd tijdens het samenzijn en hoe wordt de dag ingedeeld?

Je kunt je voorstellen, dat wanneer je zelf vooraf goed nadenkt over de invulling van jouw afscheid, dat je voor je nabestaanden heel veel zorgen wegneemt. Een flexibel plan voor jouw afscheid, neemt heel veel stress weg als het zover is, maar is aanpasbaar als jouw wensen veranderen.

Met goed advies kan er heel veel

Ook Berdien zelf maakte in haar leven verlies mee. Op 18-jarige leeftijd overleed haar vriend door een auto-ongeluk. Haar moeder overleed door een medische misser, een vriend koos bewust voor zijn eigen einde, een ongeneeslijk zieke vriendin redde het niet en haar broer koos zelf om uit het leven te stappen. Verlieservaringen die haar steeds sterker maken in het werk dat ze doet. Vaak werd namelijk tijdens de weg naar het afscheid, niet gewezen op alle mogelijkheden die er zijn/waren.
Door haar verlieservaring en de wens om het echt anders te doen, bespreekt Berdien graag vooraf jouw wensen, als de tijd dat toelaat. In een gesprek bij leven kan in alle rust advies gegeven worden. Dan is er de tijd om weloverwogen beslissingen te nemen, die eventueel later kunnen worden aangepast.

Een bitterbal en de Dolly Dots tijdens jouw uitvaart? Waarom niet!

Wist je dat je vaak zelf ze locatie van de dienst mag kiezen? Het mag in je eigen tuin, in je stamkroeg, je favoriete stuk natuur of je trouwlocatie. Begraven of cremeren kan in een standaard grafkist, maar ook eigen gemaakte kist of eentje van karton of riet. Een lijkwade (wikkeldoek) behoort ook tot de mogelijkheden, uit te voeren in jouw smaak.
Een plakje cake na afloop is helemaal niet verplicht. Een frikandel speciaal, bitterbal of stukje roggebrood kan ook. Kaas met een vlaggetje en een borrel in plaats van een kopje koffie. Zelfs een high tea kan aangeboden worden.
Alle muzieksoorten zijn toegestaan. Nirvana of Rammstein mogen het gezang van een kerkkoor vervangen en als de Dolly Dots belangrijk waren in het leven, mogen zij ook niet ontbreken in de afspeellijst. Foto’s en video’s kunnen op een scherm getoond worden, maar ook als aankleding van de locatie dienen. En wat te denken van tekeningen, ballonnen, kaarsen en bloemen?
De tekst op de rouwkaart en het bidprentje, de lezingen tijdens de dienst en de gastenlijst…

‘Zo zou ik het willen’, leg je wensen vast

Schakel Berdien Uitvaartbegeleiding in en ervaar dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Een persoonlijk afscheid, zorgeloos en passend. Door weloverwogen jouw uitvaartwensen te bespreken en vast te leggen, creëer je rust voor jezelf en je nabestaanden. Hopelijk is jouw overlijden nog heel ver weg, wellicht verandert je muzieksmaak of ga je anders denken over je afscheid, dan kunnen jouw wensen gewoon aangepast worden.

Contact met Berdien Uitvaartbegeleiding

Mocht je interesse hebben in een preventief adviesgesprek, neem dan contact op met Berdien Uitvaartbegeleiding. Ook kun je een wensenboekje gratis aanvragen of ophalen bij ’t Bint aan de Markt in Oirschot of in de familiekamer ’n Laatste Groet van Berdien Uitvaartbegeleiding aan de Harnasweg in Oirschot. Door het invullen van dit wensenboekje word je aangezet tot het nadenken over je afscheid en mis je geen enkel onderwerp. Tevens kun je het boekje zelf bewaren, zodat je nabestaanden het wensenboekje maar open hoeven te slaan als het zover is.