“Ik heb een uitvaartverzekering, mag jij dan ook mijn uitvaart verzorgen?”

“Ik heb een uitvaartverzekering,
mag jij dan ook mijn uitvaart verzorgen?”


“Ik ben niet verzekerd voor mijn uitvaart, kan ik dan toch bij jou terecht?”
Dit zijn vragen die ik vaak krijg. Mijn antwoord hierop luidt: “wij verzorgen voor iedereen de uitvaart, ongeacht waar en of zij verzekerd zijn.” In dit artikel ga ik graag wat dieper in op de eventuele mitsen en maren die een uitvaartverzekering met zich mee kunnen brengen.

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een uitvaartverzekering?

Neem in de keuze van een uitvaartverzekering altijd mee, dat sommige verzekeraars een eigen uitvaartonderneming hebben. De kans is dan groot, dat zij je proberen te verplichten om gebruik te maken van hun onderneming, ook wanneer deze niet in jouw regio gevestigd is of op een andere manier niet aan jouw wensen voldoet. Maar… Je zit daar nooit aan vast! Wel kan het kiezen voor een andere uitvaartonderneming financiële consequenties hebben.
Het blijkt dat de afspraken zoals deze in de polis vermeld staan, vaak niet toereikend zijn voor de uitvaart van jouw wensen. Alle afwijkingen of bijkomende wensen, worden vaak met hoge extra kosten aan je doorberekend.
Wanneer je de uitvaart exact conform de polisvoorwaarden laat verzorgen, dan zul je zeker de minste kosten maken. Je kiest dan voor de laagste prijs en niet voor de meest persoonlijke begeleiding en uitvaart. Ook goed om te weten dat voor een uitvaartverzekering het verzorgen van een uitvaart, altijd een kostenpost is. Dit maakt dat de service bij hen vaak iets minder hoog is dan bij een ongebonden uitvaartverzorger.

Wat zijn de mogelijkheden als je al een uitvaartverzekering hebt?


Veel Nederlanders hebben van vroeger uit al een uitvaartverzekering bij een van de grotere aanbieders. Op het moment dat je de verzekering hebt afgesloten, is het verzekerd bedrag gebaseerd op de dan geldende kosten en wensen. Hopelijk zit er veel tijd tussen het moment van afsluiten en het daadwerkelijk aanspraak maken op de polis. Het kan zijn dan het verzekerd bedrag meegroeit met de stijgende kosten van een uitvaart, echter is dat niet altijd het geval. Het is aan te raden om dit goed te checken.
De maatschappij waar je de verzekering hebt afgesloten zegt niets over de partij die jouw uitvaart gaat verzorgen, dat staat namelijk los van elkaar.

Jouw wensen bepalen de kosten voor een uitvaart

Zoveel mensen, zoveel wensen… Dat geldt ook voor een uitvaart. De kosten voor een uitvaart worden onder andere bepaald door de verzorging, het opbaren, de uitvaartkist, -mand of -wade, het rouwvervoer, de locatie van de uitvaart, cremeren of begraven, catering, aankleding zoals bloemen tijdens de uitvaart, etc. Dat dit per persoon/uitvaart anders is, mag duidelijk zijn.
Een uitvaart is het laatste wat nabestaanden voor een persoon kunnen doen, daarom is het van groot belang de wensen van de overledene te honoreren. De mogelijkheden voor de invulling van een uitvaart zijn eindeloos, er is vaak veel meer mogelijk dan dat mensen vooraf denken.
Per uitvaartverzekering is het verschillend hoe de vergoedingen zijn opgenomen in de polis. Daarom help ik je graag bij het uitpluizen van jouw verzekering. Alle vragen zijn welkom!